5 Μαΐ 2014

Επτά περίεργα που συμβαίνουν ενώ εσείς κοιμάστε

Επτά περίεργα που συμβαίνουν ενώ εσείς κοιμάστε


Είναι πολύ πιθανό, ορισμένες φορές να βιώνετε περίεργα πράγματα κατά την διάρκεια του ύπνου σας, τα οποία σας αφήνουν με ένα αίσθημα σύγχυσης, χωρίς να καταλαβαίνετε γιατί.

Ας μη σας τρομάζουμε όμως, δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχείτε.

Αυτό αναφέρει τουλάχιστον δημοσίευμα στην ιστοσελίδαfoxnews.com, η οποία συνομίλησε με ειδικούς σε θέματα ύπνου, προκειμένου να «αποκωδικοποιήσει» τα περίεργα που συμβαίνουν… ενώ εσείς κοιμάστε!

1. Νιώθετε ότι πέφτετε στο κενό

Γνωστό αλλιώς και ως υπνικός ή υπναγωγικός σπασμός. Πρόκειται για ένα ακούσιο τίναγμα (γνωστό και ως μυοκλονική κρίση ή μυοκλονικός σπασμός), όπως, το οποίο συμβαίνει όταν κάποιος μεταβαίνει σε κατάσταση υπναγωγίας.

Οι υπνικοί σπασμοί βιώνονται από σχεδόν όλους τους ανθρώπους όταν κοιμούνται κουρασμένοι ή όταν κάνουν ανήσυχο ύπνο.

2. Υπνική παράλυση

Ξυπνάτε το πρωί και συνειδητοποιείτε ότι δε μπορείτε να κινήσετε μια ομάδα μυών, ή ότι δε μπορείτε να μιλήσετε.

Στην ουσία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με τον υπνικό σπασμό. «Ο εγκέφαλος ξυπνά προτού φύγει η παράλυση που συνοδεύει το βαθύ ύπνο» εξηγεί ο Winter.

3. Υπνοβασία

«Οι υπνοβάτες, βγαίνουν από την κατάσταση ύπνου σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να κινείται το σώμα τους, αλλά όχι αρκετά για να ξυπνήσει ο εγκέφαλός τους» λέει ο Winter.

4. Παραμιλάτε στον ύπνο σας

Περίπου το 5% των ενηλίκων παραμιλά κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου.

Η πλειοψηφία των «συνομιλιών» διαρκεί κατά μέσο όρο 30 δευτερόλεπτα.

5. Επαναλαμβανόμενα όνειρα

«Τα όνειρα είναι ένας τρόπος, με τον οποίο ο εγκέφαλος αξιολογεί τα πράγματα που πρέπει να επεξεργαστεί, προτού τα αρχειοθετήσει ως μνήμες. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να εμφανίζονται με άλυτα ψυχολογικά προβλήματα που ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να λύσει» συνέχισε.

6. Σεξ στον ύπνο

Σε μια μελέτη του πανεπιστημίου Health Network του Τορόντο, που έγινε σε περισσότερους από 800 ασθενείς σε ένα ειδικό κέντρο για διαταραχές ύπνου, περίπου το 8% των συμμετεχόντων ανέφερε περιστατικά sexsomnia, δηλαδή να βλέπουν ότι κάνουν σεξ με κάποιον ενώ κοιμούνται.

7. Νιώθετε ότι έγινε έκρηξη μέσα στο κεφάλι σας

Είναι τόσο τρομακτικό, όσο ακούγεται: «Εντελώς ξαφνικά, το άτομο ξυπνά έχοντας ακούσει ένα πολύ δυνατό θόρυβο, σαν να έχει γίνει έκρηξη, σαν να είδε ένα πολύ δυνατό φως… ή σαν να εξερράγη το ίδιο το κεφάλι του. Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει τίποτε από αυτά» είπε ακόμη ο Dr. Winter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου