22 Μαρ 2014

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα αυτιά σας!

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα αυτιά σας!


Το βασικό εργαλείο που καθαρίζουμε τα αυτιά μας είναι οι μπατονέτες, όμως πρέπει να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά:

Μην την τοποθετείτε μέσα στον πόρο του αυτιού, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, αλλά βάλτε τη πλάγια, στο εξωτερικό μέρος του αυτιού, και αφαιρέστε το κερί κάνοντας κινήσεις από μέσα προς τα έξω.

Είναι λάθος να πιέζετε το κερί με την μπατονέτα στην προσπάθειά σας να καθαρίσετε τα αυτιά, με αυτό τον τρόπο, το κερί εισχωρεί βαθύτερα με αποτέλεσμα να βουλώνουν τα αυτιά σας.

Καλό είναι να αποφύγετε να καθαρίζετε τα αυτιά με πετσέτα, γιατί όχι μόνο δεν γίνεται σωστός καθαρισμός αλλά υπάρχει και κίνδυνος να τραυματιστεί το αυτί.

Υπάρχουν ειδικές σταγόνες για το καθαρισμό των αυτιών που βοηθούν ώστε το κερί να μαλακώσει και να γίνει πιο εύκολη η αφαίρεσή του.

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας Αν τα αυτιά μας χρειάζονται πράγματι καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος για να μας βοηθήσει είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος. Σε γενικές γραμμές, στους περισσότερους ανθρώπους τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται, καθώς το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Έτσι, εμείς χρειάζεται να καθαρίσουμε μόνοι μας μόνο όσο κερί έχει βγει προς τα έξω. Δηλαδή, δεν πρέπει να προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας βαθιά, αλλά στο εξωτερικό τους κανάλι, με μια πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καθαρίζουμε βαθιά τα αυτιά είναι επειδή κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο και επειδή το μόνο που θα κερδίσουμε θα είναι να σπρώξουμε και να «στοιβάξουμε» το κερί προς τα μέσα. Αντίθετα, καθαρίζοντάς τα στο εξωτερικό τους κανάλι, θα απομακρύνουμε μόνο το κερί που έχει ήδη προχωρήσει προς τα έξω από μόνο του. 
Πήγαινε στον ΩΡΛ!

Τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό είναι: • Η μείωση της ακοής.
• Το αίσθημα «πληρότητας» στο αυτί (βουλωμένο αυτί).
• Ο πόνος στο αυτί.
• Οι εμβοές (βουητό).
Πότε πρέπει ο γιατρός να καθαρίσει τα αυτιά μας 
Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στους οποίους είτε εκκρίνεται υπερβολική ποσότητα κεριού (είναι «θέμα οργανισμού») είτε το κερί δεν αποβάλλεται προς τα έξω, για παράδειγμα αν έχει διαταραχθεί η δομή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζεται να καθαρίζουν τα αυτιά τους στο γιατρό και όχι μόνοι τους, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό ή να σπρώξουν το κερί ακόμα πιο μέσα. Αν έχουν κάποιο γνωστό πρόβλημα διάτρησης τυμπάνου, θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού. Οι μέθοδοι καθαρισμού είναι: ➔ Η αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο. ➔ Η αναρρόφηση. ➔ Ο διακλυσμός, οπότε ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό, ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω. Σήμερα, οι γιατροί προτιμούν κυρίως τη μέθοδο της αναρρόφησης. 

Αν τα αυτιά σας παράγουν πολύ κερί... 
Θα πρέπει να πηγαίνετε στο γιατρό για να σας καθαρίζει τα αυτιά μία φορά το χρόνο ή κάθε φορά που νιώθετε κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Αν παρουσιάζεται συχνά το πρόβλημα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ειδικές σταγόνες που βοηθούν στη ρευστοποίηση και κατ’ επέκταση στην απομάκρυνση του κεριού. Θα πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί αν έχετε πρόβλημα με το τύμπανό σας ή είστε διαβητικοί, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. 
Το κερί των αυτιών

Επιστημονικά ονομάζεται κυψελίδα και δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών. Έχει σημαντικό προστατευτικό ρόλο, καθώς διώχνει το νερό και προφυλάσσει τα αυτιά από βρομιές και βακτήρια. Αφού δημιουργηθεί, ακολουθεί τη φυσική του τάση, που είναι να βγαίνει προς τα έξω, παρασύροντας μαζί του σκόνη και ακαθαρσίες. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μια σχετική παθολογία, π.χ. μία δερματίτιδα, μπορεί να μην παράγεται αρκετό κερί, κατάσταση που επανέρχεται ακόμη κι αν εξαλειφθεί προσωρινά το πρόβλημα. Αντίθετα, σε άλλους ανθρώπους, για λόγους γενετικούς, μπορεί να παράγεται υπερβολική ποσότητα κεριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου