19 Φεβ 2014

Βήχας: Πότε πρέπει ν' ανησυχήσω;

Βήχας: Πότε πρέπει ν' ανησυχήσω;
Ο βήχας δεν κρύβεται αλλά.. κόβεται. Ένα από τα πιο συνηθισμένα κλινικά συπτώματα είναι ο βήχας ο οποίος ταλαιπωρεί αφάνταστα τον ασθενή αφού δεν βρίσκει ησυχία ούτε μέρα ούτε νύχτα. Ωστόσο, συχνά είναι και ένα "καμπανάκι" που προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό.

Τι σημαίνει όμως ο ξαφνικός βήχας που επιμένει; Γιατί εμφανίζεται το βράδυ; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
κρυωμένοι με βουλωμένη μύτη

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βήχας είναι σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος που συνοδεύεται με μπούκωμα και δακρύρροια.  Οι ειδικοί πνευμονολόγοι συσντήνουν να ακολουθήσετε τις κλασικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή και ζεστά ροφήματα και «οπλιστείτε» με υπομονή μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της.

βήχας με φλέγματα

Οι καπνιστές  γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν το βήχα, καθώς πρόκειται για το γνωστό «τσιγαρόβηχα», που βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει την περιττή βλέννα που παράγεται στον ερεθισμένο βλεννογόνο του αναπνευστικού.
Σταματήσετε το κάπνισμα για να υποχωρήσει ο βήχας.Σε αντίθετη περίπτωση ζητήστε τη βοήθεια ενός πνευμονολόγου.

ξηρός  που επιδεινώνεται

 Tο συνάχι, η έντονη καταρροή και η αίσθηση ενός ξένου σώματος στο λαιμό σας που δεν μπορείτε να απομακρύνετε μπορεί να κρύβουν μια  λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό  που δεν έχει θεραπευτεί, με αποτέλεσμα οι εκκρίσεις που ρέουν πίσω από τη μύτη να ερεθίζουν τους υποδοχείς του βήχα στο φάρυγγα.  Πάντως σε κάθε περίπτωση  απευθυνθείτε στο ειδικό γιατρό.

μαζί με δύσπνοια
 

Σύμφωνα με  τους ειδικούς της Aμερικανικής Πνευμονολογικής Eταιρείας  το άσθμα προκαλεί χρόνιο βήχα, ο οποίος συνήθως είναι ξηρός και συνοδεύεται από δύσπνοια και μερικές φορές σφίξιμο στο στήθος.

Οι ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι πάσχοντες πρέπει να ανησυχήσουν και να απευθυνθούν στον γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

- Aν ο βήχας διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες ,συνοδεύεται από αίμα πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ακόμη και αν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες (καπνιστές, καρδιοπαθείς, ηλικιωμένους, πνευμονοπαθείς).

πηγή ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου