8 Φεβ 2014

5 μύθοι για τη γήρανση του οργανισμού μας


γήρανση του οργανισμού


Τα γεράματα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου, κυρίως εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού μύθων που σχετίζονται με τη γήρανση. Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. Εάν φροντίζει κανείς τον εαυτό του, μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια γεμάτα υγεία και ενέργεια.
5 μύθοι για τη γήρανση του οργανισμού μας

Η απώλεια ακοής είναι αναπόφευκτη με την ηλικία

Τα περισσότερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν σε κάποιο βαθμό απώλεια ακοής, και μερικοί χρειάζονται ακόμη και βοηθήματα ακοής για να ζήσουν χωρίς πρόβλημα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η γήρανση συνοδεύεται πάντα από απώλεια ακοής, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα.
5 μύθοι για τη γήρανση του οργανισμού μας

Η απώλεια ακοής είναι συνήθως το αποτέλεσμα της έκθεσης μας σε ήχους που είναι πολύ δυνατοί (πάνω από 85 ντεσιμπέλ). Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση μας σε δυνατούς ήχους τόσο  μεγαλύτερη είναι και η απώλεια ακοής. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από την ηχορύπανση.

Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να γυμνάζονται

Οι περισσότεροι θεωρούμε συχνά τους ηλικιωμένους ανθρώπους ανίκανους να εκτελέσουν απαιτητικές χειρωνακτικές εργασίες ή να γυμναστούν, αλλά αυτή η αδυναμία δεν είναι μια συνέπεια που επέρχεται απαραίτητα μόνο λόγω της γήρανσης. Το σώμα μας γίνεται πράγματι πιο δυσκίνητο με την ηλικία, αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος που να απαγορεύει στους ηλικιωμένους να ασκηθούν.
5 μύθοι για τη γήρανση του οργανισμού μας

Μάλιστα οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή προσβολή και κουράζονται πιο δύσκολα. Σύμφωνα με έρευνες το τρέξιμο και το κολύμπι, είναι εξαιρετικά επωφελείς δραστηριότητες για του ηλικιωμένους. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου, όσοι αρχίζουν γυμναστική στα 50 τους, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου

Ο μύθος αυτός ξεκίνησε από μια μελέτη που αποκάλυψε ότι μερικοί ηλικιωμένοι έχουν μικρότερο ιππόκαμπο από το κανονικό. Δεν υπήρχε τίποτα λάθος σε αυτή τη μελέτη, αλλά στην ουσία η συρρίκνωση αυτή στην πραγματικότητα προκαλείται από το χρόνιο άγχος και δεν αποτελεί μια αναπόφευκτη διαδικασία της γήρανσης.
5 μύθοι για τη γήρανση του οργανισμού μας

Στην πραγματικότητα, η συρρίκνωση του εγκεφάλου που οφείλεται στο στρες μπορεί πραγματικά να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους να εξασκούν το μυαλό τους ώστε να έχουν πνευματική διαύγεια μέχρι τα βαθιά γεράματα.  Τα σταυρόλεξα, το διάβασμα και τα παιχνίδια που απαιτούν οξυδέρκεια όπως το σκάκι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ηλικιωμένοι έχουν ασθενές ανοσοποιητικό

Φαίνεται ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο συχνά αρρωσταίνουμε. Πρέπει να το παραδεχτούμε: Δυστυχώς, η γήρανση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την απώλεια της ικανότητάς του οργανισμού να καταπολεμά τις παθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: αυτή η επίδραση της ηλικίας δεν είναι τόσο έντονη ώστε να μην μπορεί να ξεπεραστεί με έναν σωστό τρόπο ζωής.
5 μύθοι για τη γήρανση του οργανισμού μας

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας δυνατό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αν υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι πολύ πιθανό να μην παρατηρήσετε οποιαδήποτε διαφορά στην ηλικία των 80 ετών σε σχέση με την περίοδο που ήσασταν στην ηλικία των 40 ετών!

Τα γεράματα φθείρουν το μυϊκό σύστημα και τα οστά

Είναι αλήθεια ότι το σώμα μας δεν αναπτύσσει μυϊκό ιστό σε μεγάλη ηλικία, με την ίδια ευκολία. Ωστόσο ένα καλά γυμνασμένο μυϊκό σύστημα στην ηλικία των 70 ετών μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με το μυϊκό σύστημα ενός πολύ νεότερου ατόμου ηλικίας π.χ. 40 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι κυρίως υπεύθυνος για την απώλεια μυϊκού ιστού, και όχι από μόνη της η διαδικασία της γήρανσης. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τα οστά.
5 μύθοι για τη γήρανση του οργανισμού μας

Η οστεοπόρωση και τα γηρατειά φαίνεται να πηγαίνουν χέρι-χέρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τελευταία δεν μπορεί να προληφθεί. Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια διατροφή άφθονη σε ασβέστιο μπορούν να αποφύγουν την συγκεκριμένη ασθένεια για ολόκληρη τη ζωή τους.
Πηγή: PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου