7 Ιαν 2014

Τί είναι η υπόταση

Τι είναι η νόσος – Αίτια 


Υπόταση καλείται η χαμηλή πίεση, δηλαδή κάτω των φυσιολογικών ορίων (120/ 80 mmHg ).  Συνήθως φθάνει στο 90/60 mmHg. Πολλές φορές όμως παρατηρείται σε άτομα η χαμηλή πίεση  τους να θεωρείται γι’ αυτούς η φυσιολογική τους. Συνήθως είναι καλοήθης. Όταν η Αρτηριακή πίεση κατεβαίνει κάτω των φυσιολογικών ορίων και δεν ματώνεται ο εγκέφαλος και η καρδιά καλά, δηλαδή μειώνεται ο όγκος του αίματος στη κυκλοφορία δημιουργεί αδυναμία, ζάλη, σκοτοδίνη και λιποθυμία. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η ορθοστατική υπόταση που παρουσιάζεται μετά από την απότομη προσπάθεια του ατόμου να σηκωθεί από το κρεβάτι του η από την πολυθρόνα του και επανέρχεται αμέσως κατά την κατάκλιση.

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν υπόταση είναι:
1. Η χρήση φαρμάκων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις υπέρτασης όπως π.χ. τα διουρητικά ή οι β-ανταγωνιστές μπορούν ως παρενέργεια να προκαλέσουν υπόταση
2.Η απώλεια αίματος. Σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας αίματος (τραυματισμοί, ατύχημα με αυτοκίνητο, αιμορραγίες κτλ.) παρατηρείται πτώση της πίεσης
3.Διάφορες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, η νόσος του Adisson,η αναιμία,διάφορες μολύνσεις αλλά και η εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν υπόταη.
4.Αλλεργίες. Η πάσης φύσεως αλλεργική αντίδραση ( σε φάρμακα, αλλεργιογόνα, περιβαλλοντικοί παράγοντες, τσιμπήματα εντόμων) μπορούν να προκαλέσουν αναφυλακτικό σοκ με σοβσρής φύσης υπόταση.
5. Αφυδάτωση. Σε περιπτώσεις υπερβολίκα υψηλής θερμοκρασίας , μη ικανοποιητικής ενυδάτωσης του οργανισμού και λήψης υγρών παρατηρείται αφυδάτωση με απώλεια των υγρών του οργανισμού που μπορούν να προκαλέσουν μείωση του όγκου του αίματος. Η μείωση αυτή συνεπάγεται μια μείωση της αρτηριακής πίεσης.
6.  Ορθοστατική Υπόταση. Είναι μια μορφή υπότασης που παρατηρείται όταν το άτομο σηκωθεί απότομα από μια θέση ή τεντωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση το κυκλοφορούν αίμα μετατοπίζεται στα κατώτερα επίπεδα του ανθρώπινου σώματος κατά την άρση του κορμού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση της πίεσης και την απότομη ζαλάδα και σκοτοδίνη. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό σε ηλικιωμένα άτομα.


Επιδημιολογικά στοιχεία


Συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες και σε νέες ηλικίες και είναι ακίνδυνη αλλά χρήζει ειδικής φροντίδας.


Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα


Εκδηλώνεται συνήθως απότομα, όταν το άτομο έχει ορθοστασία σε ένα μέρος αρκετή ώρα. Στις θερμές ημέρες με έντονες εφιδρώσεις και από έλλειψη της λήψη υγρών. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για την αιτία της εμφάνισης της υπότασης και πως πρέπει να την προλαμβάνεται γιατί σε κάθε άτομο είναι εξατομικευμένη και η αντιμετώπιση ανάλογα με την γενεσιουργό αιτία.

 • Εμφανίζεται με ζάλη και σκοτοδίνη με θολή ή ομιχλώδης όραση
 • Εφίδρωση με κρύα χέρια και δέρμα
 • Ταχυκαρδία με αδύναμο σφυγμό
 • Μπορεί να εμφανιστεί σύγχυση και λιποθυμία


Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Με τα από εξέταση από το γιατρό σας μπορεί να σας συσταθεί:
 • Παθολογική εξέταση και Καρδιολογική Εξέταση
 • Μέτρηση της Αρτηριακής πίεσης σε όρθια, καθιστική και σε ύπτια θέση με πιεσόμετρο ακριβείας και διακριβωμένο.
 • Holder 24/ωρου Αρτηριακής πίεσης  
 • Υπέρηχο καρδιάς
 • Αιματολογικές εξετάσεις (σίδηρος κλπ)
 • Εξέταση του τρόπου λήψης άλλων φαρμάκων
 • Εξέταση για Χρόνιες παθήσεις


Ποιες είναι οι επιπλοκές
1.      Η χειρότερη επείγουσα μορφή υπότασης είναι η καταπληξία με σαφή παθολογικά αίτια (έμφραγμα, λοίμωξη, απώλεια αίματος) και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα σε νοσοκομείο. Οφείλεται στη χαμηλή παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου

2.      Η απότομη πτώση της πίεσης που φέρει λιποθυμία είναι επικίνδυνη για ατυχήματα στο κεφάλι (χτυπήματα) και κατάγματα. 


Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Αν δεν οφείλεται σε παθολογική αιτία, συνιστάται η αντιμετώπιση της με φυσικά μέτρα και πρόληψη. Δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγο που θα το κρίνει ο γιατρό σας.

Συνήθως με κάτι αλμυρό ή λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας και πολλά υγρά θα δημιουργεί κατακράτηση υγρών και έτσι αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξηθεί, και κατ’ επέκταση οδηγεί σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης.

1. Πολλά υγρά περισσότερα από 8 ποτήρια νερό (συμπεριλαμβανομένων και των χυμών ή άλλων πολυβιταμινούχων ποτών).
2. Σωματική προγραμματισμένη άσκηση βοηθά πολύ στα άτομα με υπόταση διότι διάρκεια της άσκησης ενισχύεται η ροή του αίματος άρα αυξάνεται και η αρτηριακή μας πίεση.
3. Σωστή διατροφή  με καλό πρωινό και καφέ. Στη συνέχεια κάθε 2-3 ώρες θα πρέπει να λαμβάνετε  μια φυσική πηγή ζάχαρης ή υδατανθράκων ώστε να μην πάθετε υπογλυκαιμία.
4.Όταν αισθάνεται ότι νοιώθει άβολα να ξαπλώνει με τα πόδια πάνω από την επιφάνεια της καρδιάς, άφθονο νέο και κάτι αλμυρό. Η επάνοδος της Αρτηριακής πίεσης είναι άμεση και το άτομο συνέρχεται.
5.Επί αποτυχίας αυτών των μέτρων διυδροεργοταμίνη 2,5mg x 3po  με συνταγή και τις οδηγίες του γιατρού.

Σημαντικό και επιβεβλημένο είναι το άτομο που παρουσιάζει υποτασικά φαινόμενα να έχει εξεταστεί και να παρακολουθείται από ειδικό γιατρό για να είναι γνωστό το αίτιο της χαμηλής πίεσης καθώς και το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης.


Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


 • Το άτομο που πάσχει από υποτασικά φαινόμενα πρέπει να έχει κατά νου, να αποφεύγει την ορθοστασία και μόλις το αντιληφτεί να κάθεται αμέσως. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να κινεί τα κάτω άκρα του συχνά (κουνά τα πόδια του).
 • Να πίνει πολλά υγρά.
 • Να κάνει ντους με εναλλαγή κρύου και ζεστού νερού.
 • Να φορά ειδικά καλσόν με μέτρια ή δυνατή πίεση (με σύσταση του γιατρού).
 • Να αναφέρει στο γιατρό του όταν λαμβάνει φάρμακα για διάφορες αιτίες.
 • Μην λαμβάνεται φάρμακα των φίλων σας που πάσχουν από υπόταση. Μπορεί να αποφέρει ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.
 πηγή healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου