20 Ιαν 2014

Τι είναι η οστεομυελίτιδα

Τι είναι η οστεομυελίτιδα 

Οστεομυελίτιδα είναι η λοίμωξη του οστού με καταστροφή του ιστού του και γύρω ιστών, που συχνά συνοδεύεται από πόνο. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι καθώς και σε άτομα με μειωμένη ανοσία. Στα παιδιά τα οστά που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι σπόνδυλοι τα μακρά οστά των άκρων, ενώ στους ενήλικες οι σπόνδυλοι και τα οστά της λεκάνης. Υπάρχουν 2 τύποι οστεομυελίτιδας, η οξεία και η χρόνια ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η νόσος.
             Ποια είναι τα αίτια της οστεομυελίτιδας 

Η οξεία οστεομυελίτιδα αναπτύσσεται ξαφνικά και το κύριο αίτιο είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Στα παιδιά η λοίμωξη οφείλεται σπανιότερα και στο στρεπτόκοκκο. Η είσοδος του βακτηρίου στο αίμα, οδηγεί σε πιθανή δευτερογενή μόλυνση του οστού, ενώ το οστό μολύνεται επίσης μέσω βαθιών πληγών κοντά στο οστό, καταγμάτων, και επεμβάσεων όπως η αρθροπλαστική του ισχίου.
Η χρόνια μορφή της οστεομυελίτιδας, μπορεί να οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (να είναι δηλαδή μια χρόνια μορφή φυματίωσης) ή πολύ πιο σπάνια να οφείλεται σε μύκητες. Σε κάποιες περιπτώσεις η οξεία οστεομυελίτιδα, αν δε θεραπευτεί σωστά (αντιβιοτικά που είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματικά, η μειωμένος χρόνος χορήγησης των αντιβιοτικών) μπορεί να μεταβεί στη χρόνια μορφή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της οστεομυελίτιδας


Τα συμπτώματα της οξείας οστεομυελίτιδας είναι:
• Οίδημα, θερμότητα και πόνος στην περιοχή
• Πυρετός
Τα μικρά παιδιά μπορεί να αρνούνται να κινήσουν το πάσχον μέλος.
Στην χρόνια οστεομυελίτιδα, υπάρχει αργή χειροτέρευση του πόνου στο πάσχον οστό, ήπιος πυρετός και απώλεια βάρους. Σε κάποιες περιπτώσεις το πύον που σχηματίζεται στο οστό δημιουργεί μια διέξοδο προς το δέρμα (συρίγγιο).

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεομυελίτιδας


Υπάρχουν πολλές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό επιβεβαιώνοντας τη νόσο. Η ακτινογραφία είναι μια βασική εξέταση και μαζί με την μαγνητική και το σπινθηρογράφημα μπορεί να εντοπίσουν πλήρως τη βλάβη. Εάν υπάρχει πύον τότε αυτό μπορεί να ληφθεί για ανάλυση/καλλιέργεια και χρήσιμο είναι να γίνει επίσης και καλλιέργεια αίματος.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της οστεομυελίτιδας


Στην οξεία οστεομυελίτιδα, χορηγούνται αντιβιοτικά ενδοφλεβίως. Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει αμέσως με βάση τα πιο πιθανά μικρόβια και να διορθωθεί στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα της καλλιέργειας. Το μέλος συνήθως ακινητοποιείται. Η θεραπεία κρατάει συνήθως μέχρι και τέσσερις εβδομάδες έπειτα από την πλήρη κλινική υποχώρηση. Αν κατά την χορήγηση των αντιβιοτικών δεν παρατηρηθεί βελτίωση μέσα στις 3 πρώτες μέρες, είναι πιθανό να χρειαστεί εγχείρηση για να παροχετευθεί το πύον.
Στην οστεομυελίτιδα της φυματίωσης, χρειάζεται θεραπεία με συνδυασμό αντιφυματικών φαρμάκων για 12 μήνες το λιγότερο.

πηγή healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου