7 Νοε 2013

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν πονάει η κοιλιά του παιδιού σας;

thumbnail (29)Ένα παιδί μεγάλης ηλικίας θα τρίψει την κοιλιά του και θα μας το πει, ενώ ένα βρέφος που δεν μπορεί να μας περιγράψει αυτό που νιώθει θα κλαίει ακατάπαυστα και θα μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά.
Τι προκαλεί συνήθως πόνους στην κοιλιά στα βρέφη;

1. Κολικοί: Το βρέφος, τους 3 πρώτους μήνες της ζωής του αισθάνεται μια δυσφορία, πονάει η κοιλιά του και κλαίει συνέχεια. Αυτό οφείλεται στους κολικούς.
2. Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα είναι πάντα συνένοχη για τους πόνους της κοιλιάς ενός μικρού παιδιού.
3. Εγκολεασμός: Ο εγκολεασμός παρατηρείται σπάνια τον πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργείται όταν το μέρος του εντέρου μπαίνει στον αυλό του διπλανού τμήματος του εντέρου. Ο πόνος που προέρχεται από τον εγκολεασμό δεν είναι συνεχής., αλλά είναι αυξανόμενος. Η κατάσταση είναι σοβαρή και χρειάζεται η γνώμη του γιατρού.
Τι προκαλεί συνήθως πόνους στην κοιλιά σε μεγαλύτερα παιδιά;

1. Δυσκοιλιότητα: 
Ο πόνος που προέρχεται από την δυσκοιλιότητα εντοπίζεται συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς του παιδιού.
2. Ουρολοίμωξη: Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συνηθισμένες στην ηλικία των 3 με 5 ετών και ειδικά στα κορίτσια. Πόνος στην κοιλιά, ενόχληση στην ουροδόχο κύστη και τσούξιμο κατά την ούρηση είναι τα συμπτώματα.
3. Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα: Σε ηλικία άνω των 2 ετών ο φάρυγγας του παιδιού μπορεί να πάθει λοίμωξη από ένα μικρόβιο που ονομάζεται στρεπτόκοκκος. Εμετός, πονόλαιμος και πυρετός είναι τα συμπτώματα.
4. Σκωληκοειδίτιδα: Το πρώτο σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο πόνος στην κοιλιά και συγκεκριμένα κάτω δεξιά. Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς και χαμηλό πυρετό.
5. Γαστρεντερίτιδα:  Η γαστρεντερίτιδα συνοδεύεται από κοιλιακούς πόνους, διάρροια και εμετούς. Η διάρκεια των πόνων είναι δύο με τρεις μέρες. Γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν οι ιοί αλλά και μικρόβια ή παράσιτα.
6. Αλλεργία στο γάλα:  Επίμονοι πόνοι στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει και η αλλεργία στο γάλα και συγκεκριμένα στην πρωτεΐνη του γάλακτος.
7. Συναισθηματική αναστάτωση: Πόνοι στην κοιλιά από κάποια συναισθηματική αναστάτωση παρουσιάζονται κυρίως σε παιδιά άνω των 5 ετών. Το ότι ο πόνος προέρχεται από συναισθηματική αναστάτωση το καταλαβαίνουμε όταν ο πόνος φεύγει και επανέρχεται και δεν συνοδεύεται από άλλες ενοχλήσεις  όπως πυρετό, διάρροια κτλ. Για τον πόνο στην κοιλιά που μπορεί να κρύβει και σοβαρές καταστάσεις ζητούμε πάντοτε την γνώμη του γιατρού!
Πηγή.Boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου