28 Νοε 2013

Η σωστή τροφή στη σωστή στιγμή

Τι πρέπει να φάτε το πρωί αν δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ; Ποια είναι η ιδανική επιλογή μετά από ένα meeting στο γραφείο σας; Τι πρέπει να πιείτε μετά τη γυμναστική; Ανακαλύψτε τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για κάθε περίσταση.
Η σωστή τροφή στη σωστή στιγμή

Στο γραφείο

Αν αισθάνεστε κούραση μετά από μια κουραστική παρουσίαση ή ένα meeting στο γραφείο, φάτε μερικά αμύγδαλα. Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί παρέχουν «καλά λιπαρά» και πρωτεΐνη. Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neuron δείχνει ότι η  πρωτεΐνη που περιέχουν τα αμύγδαλα ενεργοποιεί τα κύτταρα ώστε να παράγουν ενέργεια και με τον τρόπο αυτό μας κρατούν δραστήριους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην καύση θερμίδων. Τα αμύγδαλα αποτελούν επίσης πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτείνες, σίδηρο, ψευγάργυρο, χαλκό και βιταμίνη Ε.
Η σωστή τροφή στη σωστή στιγμή
Οι υδατάνθρακες που περιέχουν από την άλλη, μας παρέχουν τη γλυκόζη που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί σωστά. Ακόμη το αμινοξύ τυροσίνη που διαθέτουν, είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που κρατάει τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση.
Τέλος σύμφωνα με έρευνα η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων προστατεύει την καρδιά και περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων.
Έχετε λοιπόν μαζί σας στη δουλειά σας, ανάλατα αμύγδαλα και αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, φάτε μια χούφτα από αυτά. Πρέπει να είστε όμως προσεκτικοί με τις ποσότητες καθώς έχουν πολλές θερμίδες.

Έπειτα από μια κοπιαστική εργασία

Μετά από κάθε κοπιαστική χειρονακτική εργασία, τρέξιμο ή σκληρή γυμναστική, πρέπει να αποκαταστήσετε την απώλεια του οργανισμού σας σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες (που χάσατε μέσω του ιδρώτα). Θα πρέπει επίσης να αναπληρώσετε τις αποθήκες γλυκογόνου του οργανισμού σας.
Η σωστή τροφή στη σωστή στιγμή
Οι καλύτερες τροφές (ή ροφήματα) μετά από μια πολύ κουραστική δουλειά, πρέπει να περιέχουν ως επί το πλείστον υδατάνθρακες, και κάποια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Μια πολύ καλή λύση είναι να πιείτε ένα σοκολατούχο γάλα που σας παρέχει την επιθυμητή αναλογία υδατανθράκων - πρωτεϊνών (3:1).

Μετά τη γυμναστική

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και το σώμα μας έχει ανάγκη από μια τέτοια τροφή (ή ρόφημα) μετά τη γυμναστική, γιατί αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια καλή επιλογή για αυτή τη στιγμή είναι μια πορτοκαλάδα.
Η σωστή τροφή στη σωστή στιγμή
Προτιμήστε να πιείτε χυμό πορτοκαλιού και όχι να φάτε ένα πορτοκάλι μετά τη σωματική άσκηση, καθώς ο γλυκαιμικός δείκτης του χυμού είναι υψηλότερος από αυτόν του πορτοκαλιού. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αναπληρώσει τα υγρά που χάθηκαν από την εφίδρωση και τους ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο) καθώς και το μυϊκό γλυκογόνο.

Ύστερα από μια νύχτα αϋπνίας

Περάσετε το βράδυ σας μετρώντας προβατάκια; Η αίσθηση …μέθης που θα έχετε να αντιμετωπίσετε το επόμενο πρωί δεν είναι μόνο το πρόβλημά σας. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κακή ποιότητα ύπνου, αρχικά αυξάνει τα επίπεδα δύο ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, της γκρελίνης και της λεπτίνης, και στη συνέχεια οδηγεί σε απότομη μείωση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης και υπερφαγία.
Η σωστή τροφή στη σωστή στιγμή
Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, ξεκινήστε τη μέρα σας με άπαχη πρωτεΐνη. Δοκιμάστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή λίγο άπαχο κρέας (μια μερίδα στο μέγεθος ενός τραπουλόχαρτου). Το άπαχο κρέας, θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γιαούρτι αναμεμειγμένο με μια μπανάνα και μερικούς ξηρούς καρπούς. 

Μετά το ποτό

Μήπως το βράδυ βγήκατε έξω και το παρακάνατε με τα ποτά; Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας προκλήθηκε με ορισμένες τροφές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά. Μια από αυτές είναι και τα σπαράγγια. Το πιο γνωστό είδος είναι "ο ασπάραγος ο φαρμακευτικός". Δοκιμάστε λοιπόν να φάτε μερικά σπαράγγια.
Η σωστή τροφή στη σωστή στιγμή
Είναι πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία συμβάλλουν στον μεταβολισμό του αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα από την Κορέα. Όσο πιο γρήγορα διασπαστεί το αλκοόλ στον οργανισμό σας, τόσο λιγότερα δυσάρεστα συμπτώματα θα σας προκύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου