20 Νοε 2013

Τι αποκαλύπτει η γλώσσα για την υγεία σας;

Γιατί η γλώσσα σας μοιάζει με χάρτη; Τι σημαίνουν αυτές οι λευκές επιφάνειες που παρατηρείτε τελευταία πάνω στη γλώσσα; Αλήθεια γνωρίζετε ότι μπορεί να μαλλιάσει η γλώσσα σας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας; Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε καθρέφτη παρατηρήστε τη γλώσσα σας, έχει πολλά να σας …πει για την υγεία σας.
Τι αποκαλύπτει η γλώσσα για την υγεία σας;

1. Αν νιώθετε τη γλώσσα σας ομαλή

Αν νιώθετε τη γλώσσα σας ομαλή, γυαλιστερή και λεία αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια διατροφική ανεπάρκεια.
Τι αποκαλύπτει η γλώσσα για την υγεία σας;
Μια απαλή, και λεία γλώσσα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι σιδηροπενικής αναιμίας
Μια απαλή, και λεία γλώσσα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι σιδηροπενικής αναιμίας ή η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι σημαντικές για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.

2. Αν μοιάζει με …χάρτη

Αν εντοπίσετε ανομοιογενείς βλάβες στη γλώσσα που φαίνεται να αλλάζουν θέση από μέρα σε μέρα, πρόκειται για μια αθώα δυσάρεστη κατάσταση που λέγεται ''γεωγραφική γλώσσα''.
Τι αποκαλύπτει η γλώσσα για την υγεία σας;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β μπορεί να ευθύνεται για αυτές τις αλλαγές στην επιφάνεια της γλώσσας.
Πιστεύεται ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β μπορεί να ευθύνεται για αυτές τις αλλαγές στην επιφάνεια της γλώσσας, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε ερεθισμό από το αλκοόλ ή ορισμένα τρόφιμα. Και στην περίπτωση αυτή, απουσία των κατά τόπους θηλών κάνει τη γλώσσα να φαίνεται λεία. Αποφεύγετε τα ζεστά και τα πολύ καυτερά τρόφιμα.

3. Γλώσσα με …αυλάκια

Αν η γλώσσα σας έχει αυλακώσεις, που μοιάζουν με ρυτίδες, ή αυλάκια τότε μάλλον πρόκειται για μια αθώα, συνήθως εκ γενετής πάθηση, που σπάνια μπορεί να προκαλεί αίσθημα καύσου, όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα.
Τι αποκαλύπτει η γλώσσα για την υγεία σας;
Βουρτσίζετε τη γλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας
Επιπλέον λόγω της ιδιόμορφης επιφάνειας της καθίσταται δύσκολο να διατηρήσετε τη γλώσσα σας απόλυτα καθαρή από τα βακτήρια. Φροντίστε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας.

4. Αν έγινε άσπρη

Αν παρατηρήσετε λευκά ή γκρι σημάδια στη γλώσσα σας, και  νιώθετε σκληρή την επιφάνεια της, τότε ίσως πρόκειται για λευκοπλακία. Είναι μια διαταραχή των βλεννογόνων που προκαλείται λόγω ερεθισμού από οδοντοστοιχίες, στεφάνες, σφραγίσματα, ή από τη χρήση καπνού.
Τι αποκαλύπτει η γλώσσα για την υγεία σας;
Αν παρατηρήσετε λευκά σημάδια στη γλώσσα σας,ίσως πρόκειται για λευκοπλακία.
Η λευκοπλακία, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθενειών όπως το HIV. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση είναι αθώα, επειδή όμως μερικές φορές αποτελεί μια πρώιμη ένδειξη καρκίνου, δεν θα πρέπει να την αμελήσετε, αλλά να απευθυνθείτε στο γιατρό. 

5. Αν μάλλιασε η γλώσσα σας

Η αύξηση του αριθμού των βακτηρίων που φυσιολογικά βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα, ενδέχεται ορισμένες φορές να επηρεάσει το χρώμα της γλώσσας, και την εμφάνιση. Στην περίπτωση αυτή μπορεί τα βακτήρια να προσδώσουν στη γλώσσα σας μια μαύρη εμφάνιση. Ακόμη οι θηλές της μπορεί να μεγαλώσουν υπερβολικά λόγω των βακτηρίων με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν να την καλύπτουν τρίχες.
Αν παρατηρήσετε κάποια παρόμοια αλλαγή στην όψη της γλώσσας σας, θα πρέπει να τη βουρτσίζετε απαλά 2 φορές την ημέρα και να αποφύγετε το κάπνισμα που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ορισμένες φορές η εικόνα αυτή μπορεί να οφείλεται και στη λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά). Μόλις διακοπεί η λήψη τους, η γλώσσα ανακτά τη συνήθη εικόνα της.  Συνήθως η κατάσταση είναι αθώα και υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα, αλλά αν το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου