Μήνας δωρεάν εξέτασης για την ηπατίτιδα Β στη Θεσσαλονίκη από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS στο πλαίσιο της καμπάνιας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ ξεκίνησε εξάμηνη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα Β με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) και τη συνεργασία του συλλόγου ασθενών ήπατος, Προμηθέας.

Με έντυπο υλικό μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες και σποτάκια που θα παίξουν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα (Ελλήνων και Αλλοδαπών) αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους προφύλαξης από την ηπατίτιδα Β.

Η ηπατίτιδα Β αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες χρόνιας ηπατοπάθειας και υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 3% του πληθυσμού (περίπου 300.000 άνθρωποι) έχουν χρόνια ηπατίτιδα Β. Η ηπατίτιδα Β έχει εμβόλιο που είναι υποχρεωτικό στα βρέφη και συνιστάται στις ευάλωτες ομάδες (χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους, επαγγελματίες υγείας, άτομα που έχουν σεξουαλική επαφή με πάσχοντες και σε νεογνά διαγνωσμένων μητέρων). Το εμβόλιο μπορεί κανείς να το κάνει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας κατόπιν συνταγογράφησης από γιατρό.

Στο πλαίσιο αυτής της εξάμηνης εκστρατείας πραγματοποιεί στηΘεσσαλονίκη πιλοτικό μήνα εξέτασης για την ηπατίτιδα Β (Νοέμβριος 2013). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει την εξέταση δωρεάν και ανώνυμα κατόπιν επικοινωνίας με το Πολυϊατρείο της PRAKSIS (Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγ. Δημητρίου – τηλ: 2310556145). Παράλληλα τοΣάββατο 16 Νοεμβρίου, από τις 10.00πμ θα βρίσκεται στην Καμάρα,Κινητή Μονάδα της PRAKSIS για να παρέχει ενημέρωση αλλά και τη δυνατότητα εξέτασης, αν κάποιος το επιθυμεί.

Για περισσότερη ενημέρωση για την ηπατίτιδα Β λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση).
πηγή iatronet.gr